Havator feirer 60-årsjubileum

Tue Jun 21 11:10:00 2016

Havators grunnlegger, Ahti Hanhirova (1918–1990), startet sin vellykkede entreprenørkarriere sent på 1940-tallet. Hanhirova gjorde betydelige investeringer i byggebransjen i 1956, og dette tidspunktet regnes som starten på dagens virksomhet. Selskapet kjøpte sin første mobilkran i 1966.

"Å tilpasse oss til kravene på markedene har alltid vært en ledetråd for Havators drift. Vi har alltid rettet inn ressursene våre etter kundenes behov. ”Evnen til å tilpasse oss har spilt en viktig rolle i historien vår,” sier Havators president, Erkki Hanhirova.

I dag leverer Havator-konsernet krantjenester, spesialtransport, elementmontering og havnekrantjenester. Konsernet spesialiserer seg på prosjektstyring i samarbeid med ekspertpartnere.

Havator driver virksomhet fra 32 kontorer i Finland, Sverige, Norge og Baltikum. Selskapet betjener primært kunder i byggesektoren og har prosjekter innenfor produksjon, oljeraffinering, energiproduksjon, gruvedrift og infrastruktur. Havator-konsernet selger for mer enn 110 millioner euro og har cirka 600 ansatte.

Havators styrke som leverandør av løfte- og spesialtransporttjenester ligger i det allsidige og moderne utstyret. Havator har en omfattende park med ulike hydrauliske kraner og beltegående fagverkskraner, der den 1250-tonn tunge Demag CC 6800-fagverkskranen er flaggskipet. I andre enden av Havators utstyrspark finner vi de små mobilkranene. Dusinvis av mobilkranene våre på 30–50 tonn er i drift hver dag på byggeplasser der det bygges både boliger og større bygninger.

Vekst krevde nye ledelsesformer

 

Havator var et rent familieeid selskap til 2006, da konsernet begynte å se etter nye finansieringsmuligheter for å sikre vekstpotensialet.  Samtidig utviklet konsernet styrets og ledelsesgruppens operasjoner og forbedret systemene for overvåking av driften.

"I en familieeid virksomhet kan blod være tykkere enn kompetanse når selskapet når et punkt der det kreves ekspertise utenfra for å oppnå systematisk vekst og bygge opp en funksjonell organisasjon. Vi gjorde ikke den feilen,” sier Erkki Hanhirova.

Havator vokste ekstremt raskt i 2006–2008. På noen få år vokste Havator fra å være et selskap med nettosalg på 37 millioner euro, til å bli et konsern med en omsetning på 100 millioner euro.

"For at konsernet skal kunne vokse, kreves det nytenkning. Havator kjøpte opp selskaper av ulike størrelser innenfor ulike bransjer og i ulike land, og konsernet åpnet nye kontorer gjennom organisk vekst. Det var ingen enkel utfordring å samle alle disse ulike driftstypene i én godt fungerende helhet,” sier Jussi Yli-Niemi, som overtok som administrerende direktør i 2006.

Konsernets nyeste kontorer ble åpnet i Stockholm (åpnet i mai) og Äänekoski, som betjener hele det økonomiske Jyväskylä-området.

"I dag er vi ett samlet Havator, uansett om vi snakker om løftetjenester, spesialtransport eller installasjoner i Sverige, Finland, Norge eller Baltikum. Denne måten å tenke og drive virksomhet på er den eneste måten vi kan oppnå synergier mellom de ulike sektorene våre på," understreker Yli-Niemi.

Sikkerhet først i fremtiden også

I 2010 investerte CapMan Buyout IX-fondet i Havator, og dette markerte et stort skritt fremover for selskapet. Med CapMan om bord fikk Havator flere ressurser til nye oppkjøp og fortsatt vekst i Sverige og Finland.

"I løpet av forrige tiår har vi utviklet oss til et konsern som har vokst på grunn av ekspertise, tilpasningsevne og fokus på arbeidssikkerhet. Et selskap som vårt trenger et tilstrekkelig stort markedsområde for kunne utnytte mobiliteten til maskinparken vår og det brede nettverket av kontorer på best mulig måte,” sier Erkki Hanhirova.

Takket være strategien som gruppen har tatt i bruk, er Havator i stand til å ta ansvar for omfattende prosjekter og tilby et fullt utvalg av tjenester, fra design til implementering. Dette har ført til at selskapet har vunnet store, flerårige kontrakter, for eksempel i Äänekoski og Kalasatama.

"Vi møter fremtiden med trygghet, siden kostnadseffektive underleverandører blir stadig viktigere i industriprosjekter av stor skala. Det vil fortsatt være etterspørsel etter høykvalitetsleverandører som setter arbeidssikkerhet høyest og tar hensyn til kundens behov. Å tenke på å sette sikkerheten først vil bare bli viktigere i fremtiden,” fastslår Hanhirova.

Faktafil for Havator 60

600 ansatte i 2016

60 maskinenheter skal kjøpes i 2016–2017

60 nye medarbeidere skal ansettes i 2016–2017

6 rapporteringsspråk

60-årsjubileet ble feiret i forbindelse med Erkki Hanhirovas 60-årsdag 13. mai i Toranda Events-senteret i Tornio (andre arrangementer i Finland og Sverige blir annonsert senere)